top of page

Sastav cjepiva

Cjepiva su kompleksna medicinska sredstva koja osiguravaju zaštitu od zaraznih bolesti. Osim aktivnih tvari (antigena), cjepiva sadrže i pomoćne tvari koje igraju ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti cjepiva i poticanju učinkovitosti imunološkog odgovora.

ADJUVANSI

Adjuvansi su tvari koje se dodaju aktivnim tvarima u cjepivima kako bi produljile kontakt antigena s imunosnim stanicama i pojačale imunološki odgovor. Najčešće korišteni adjuvansi su aluminijeve soli, koje su se pokazale sigurnima za upotrebu. Količina aluminija unesena cjepivom je znatno manja od one koju unesemo hranom, a nuspojave su obično blage i prolazne.

KONZERVANSI

Konzervansi sprječavaju ulazak štetnih mikroorganizama u cjepivo tijekom pohrane. Tiomersal je najčešći konzervans, a bitno je napomenuti da nije živa tvar. Etil-živa, koja se oslobađa iz tiomersala, razlikuje se od metil-žive i u malim količinama ne predstavlja rizik. Koncentracija etil-žive u cjepivu je znatno manja od količine koja bi bila toksična.

 

STABILIZATORI

Stabilizatori se dodaju cjepivima kako bi očuvali aktivne tvari tijekom proizvodnje. Uključuju šećere, aminokiseline, proteine poput želatine i ljudskog serumskog albumina.

 

OSTALE TVARI U PROCESU PROIZVODNJE

Za sterilizaciju cjepiva koriste se antibiotici poput neomicina, dok se formaldehid koristi za inaktivaciju toksina iz mikroorganizama. Tragovi formaldehida u cjepivu nisu opasni jer se brzo pretvaraju u vodu. Neke cjepiva mogu sadržavati i tragove proteina jajeta, što može predstavljati potencijalni rizik samo za osobe s alergijom na jaja.

Pomoćne tvari u cjepivima imaju ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti i poticanju učinkovitosti. Temeljna načela sigurnosti i kontrolirane uporabe ovih tvari osiguravaju da su nuspojave rijetke i prolazne. Razumijevanje ovih aspekata pomaže u izgradnji povjerenja u cijepljenje i pridonosi globalnom naporu očuvanja zdravlja zajednica.

bottom of page