top of page

Zarazne bolesti protiv kojih se cijepimo

Cjepiva igraju ključnu ulogu u suzbijanju opasnih zaraznih bolesti. Njihova široka primjena doprinijela je nestanku ili značajnom smanjenju bolesti koje su nekada predstavljale ozbiljan javnozdravstveni izazov. Cijepljenje je efikasan način stvaranja kolektivnog imuniteta, čuvajući društvo od teških i ponekad smrtonosnih infekcija.

Tuberkuloza

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Prijenos se odvija kapljičnim putem, a simptomi uključuju kašalj, vrućicu i opću slabost. Cjepivo pomaže u kontroli širenja bakterija izvan pluća.

Difterija

Difterija je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Corynebacterium diphtheriae. Karakterizira ju naslage u ždrijelu koje mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Cjepivo sprječava teške oblike bolesti.

Tetanus

Tetanus je bolest uzrokovana toksinom bakterije Clostridium tetani. Bakterije ulaze kroz rane, uzrokujući ozbiljne grčeve mišića. Cjepivo je ključno u prevenciji, s obaveznom primjenom nakon ozljeda.

Hripavac - "magareći kašalj"

Hripavac je visoko zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Javlja se dugotrajan kašalj, a kod dojenčadi može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput upale pluća. Cjepivo smanjuje teške oblike bolesti.

Dječja paraliza - poliomijelitis

Dječja paraliza je virusna bolest uzrokovana poliovirusom. Cijepljenje je ključno u smanjenju incidencije i sprječavanju trajnih neuroloških oštećenja.

Haemophilus influenzae tip B

Haemophilus influenzae tip B može uzrokovati ozbiljne bolesti poput meningitisa. Cjepivo je uvedeno u obavezni kalendar cijepljenja kako bi se smanjila pojava ovih infekcija.

Hepatitis B

Hepatitis B je virusna upala jetre koja može dovesti do kroničnih bolesti. Cjepivo je ključno u prevenciji prijenosa virusa, posebno s majke na dijete.

Ospice

Ospice su izuzetno zarazna bolest uzrokovana virusom morbila. Cjepivo je ključno za sprječavanje teških komplikacija, uključujući encefalitis.

Zaušnjaci (mumps)

Zaušnjaci uzrokovani virusom mumpsa mogu izazvati upalu žlijezda. Cjepivo je učinkovito u sprječavanju ove bolesti i njezinih komplikacija.

Rubeola

Rubeola je bolest uzrokovana Rubella virusom. Cjepivo je ključno u sprječavanju ozbiljnih komplikacija, posebno u trudnoći.

Bolesti koje uzrokuje pneumokok

Streptococcus pneumoniae je uzročnik ozbiljnih infekcija poput upale pluća i meningitisa. Cjepivo je uvedeno za prevenciju tih bolesti i njihovih komplikacija.

bottom of page